Recent meldde het RIVM dat er voor het eerst ook in Nederland het FSME -, ook genoemd, TBE – virus in teken is aangetroffen m.n. op de Sallandse Heuvelrug. Tot voor kort werd dit virus aangetroffen in teken in delen van Duitsland, landen in midden en oost Europa waaronder Oostenrijk.
Inmiddels is de eerste patiënt met FSME in Nederland een feit, maakte het RIVM vandaag bekend.
Meestal verloopt een besmetting met het TBE-virus zonder klachten. Als mensen wel ziek worden, verloopt het meestal in twee fasen. Zeven tot 14 dagen na de tekenbeet krijgt men koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Vervolgens is er ongeveer een week zonder symptomen. Daarna kan hersen(vlies)ontsteking ontwikkelen, vaak met ernstige hoofdpijn. Dan is ziekenhuisopname noodzakelijk. Ongeveer 1-2% van de mensen die ernstige klachten krijgen houdt daarvan restverschijnselen of overlijdt.
Al met al reden te meer om zoveel mogelijk te voorkomen dat u door teken gebeten wordt.
Inmiddels is ons al meermaals de vraag gesteld of inenten tegen FSME/TBE in Nederland nu noodzakelijk is. Wij zijn van mening dat, zolang er geen directe aanleiding is tot grotere actie, wel of niet inenten een persoonlijke afweging moet zijn, overeenkomstig het risico dat men denkt te hebben om de ziekte op te lopen. Naast een beet van een besmette teek kan rauwe melk een bron van besmetting zijn. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en zullen onze informatie steeds aanpassen op de actualiteit.
Meer informatie over FSME in binnen- en buitenland: http://www.tekenbeetziekten.nl/co-infecties-mycoplasma-fsme/